France    Germany

Het Geopende Graf

Het is 2020

Eindelijk zekerheid?

In de zaak van Tanja Groen is veel geprobeerd en zijn diverse scenario’s tegen het licht gehouden. Daar hoorde zelfs een opgraving, een exhumatie, bij.

Eind januari 2020 stond de verdwijning van Tanja Groen na een periode van relatieve stilte ineens weer in het brandpunt van de belangstelling, toen het Openbaar Ministerie op de begraafplaats van de Katholieke kerk aan de Beente in de Maastrichtse wijk Heugem ’s morgens vroeg een oud graf liet openen.

Doneer en help mee!

Vindt u het ook belangrijk dat Tanja Groen eindelijk thuis komt?

Help dan mee. Doe dan mee. En doneer op de bankrekening van Stichting De Gouden Tip. De beloning wordt uitgekeerd aan de persoon die zorgt dat het lichaam van Tanja wordt gevonden – zie de voorwaarden. Heeft u altijd al iets aan de bestrijding van misdaad willen doen? Trekt u zich het leed van nabestaanden aan? Dan kunt u nu helpen. Doneer. Voor de ouders van Tanja Groen.

Heeft u een tip?

Weet u meer over de verdwijning van Tanja Groen?

  • Weet u meer over omstandigheden waaronder zij verdween?
  • Weet u wie daar mee te maken heeft? Weet u waar haar lichaam is?
  • Of heeft u andere wetenschap of kennis die dit mysterie kan ophelderen?

Help dan mee, breng Tanja Groen thuis.

Luguber scenario

Er was informatie bij de politie binnengekomen dat Tanja in de nacht van 31 augustus op 1 september 1993 in het vers gedolven graf was neergelegd door haar moordenaar. In dat lugubere scenario was de volgende ochtend de kist met overledene – wiens naam op de grafsteen prijkte – daar bovenop geplaatst zonder dat dit zichtbaar was geweest. De politie noemde de informatie ‘betrouwbaar en hoopvol’. Onderzoek had uitgewezen dat het graf in de nacht van de verdwijning inderdaad open had gelegen. De begraafplaats lag ook op een aannemelijke fietsroute vanuit Maastricht naar Gronsveld.

Deceptie

De ouders van Tanja Groen waren van te voren ingelicht. De familie van de overledene werkte mee aan het onderzoek. Specialisten van het NFI waren de hele dag in de vrieskou bezig met het afgraven en openen van het graf, terwijl de media nauwlettend en koukleumend toekeken.

Aan het eind van de dag, terwijl de duisternis al was ingevallen, was de deceptie groot. Er werd onder de kist van de overledene niets gevonden. De informatie klopte niet.

Voor de familie Groen die thuis in Schagen in spanning de resultaten afwachtte was dit een grote teleurstelling. ‘We hadden nu echt het gevoel dat het raak zou zijn. We hadden ons er echt op ingesteld dat het mysterie vandaag opgelost zou worden. De politie, iedereen was optimistisch. Dit moest het zijn. Maar het was het niet…dat was een enorme domper, ja, een optater, waarvan we echt een poosje moesten herstellen’, aldus Corrie en Adrie Groen.

Connectie met Wim Smulders?

Het is niet bekend geworden op wat voor informatie de politie zich precies baseerde bij het openen van het graf. Als de tip betrekking had op de in de zaak van Tanja Groen veelvuldig genoemde Wim Smulders uit Geldrop, is het goed voorstelbaar dat de recherche hier op aangeslagen is. (Zie ook het verhaal: Is grafdelver Wim Smulders uit Geldrop de dader?)

Uit het dossier blijkt dat de politie deze Wim Smulders, een ex-grafdelver, er van verdacht dat hij om zijn misdrijven te verdoezelen ‘extra lijken’ in graven had gelegd. Deze modus operandi zou dan goed aansluiten bij de informatie die bij de politie was binnengekomen.

Het jaar van Tanja Groen

Hoe dan ook, de graafactie bij de kerk leidde er wel toe dat de onopgeloste verdwijningszaak weer hoog op de agenda kwam te staan. Het OM kondigde aan door te gaan met het onderzoek, er werden rechercheurs vrijgemaakt. En aan het eind van het jaar kondigde Peter R. de Vries, de woordvoerder/vertrouwenspersoon van de familie Groen aan dat: ‘2021 het jaar van Tanja Groen moet worden’.

De Feiten

In de jaren na haar verdwijning is Tanja Groen veel in het nieuws geweest, maar niets heeft een spoor van haar opgeleverd.

De media

Veel (regionale) media hebben sinds 1993 regelmatig bericht over de ontwikkelingen rond de vermissing van Tanja.

Grafdelver Wim Smulders

Hoewel Wim Smulders inmiddels is overleden staat zijn naam nog steeds hoog op de lijst van mogelijke verdachten.

{

Deze zaak heeft nooit echt de prioriteit gekregen die andere zaken wel hebben gehad

 – Peter R. de Vries

Pin It on Pinterest

Share This