France    Germany

De Feiten

Terug naar 1993

Wat weten we?

De verdwijning van Tanja Groen in 1993 is een zaak die gemoederen al 27 jaar bezig houdt. Wat is er met de toen 18-jarige studente gebeurd? Wat weten we? Wat zijn eigenlijk de feiten?

Tanja Groen was nog maar net twee weken in Limburg, toen ze in Maastricht verdween. Ze woonde eigenlijk in het Noord-Hollandse Schagen, ze was de jongste in een gezin met vier kinderen. Tanja zou in Maastricht aan de universiteit aan de Tongersestraat Gezondheidswetenschappen gaan studeren en had daarvoor half augustus 1993 haar intrek genomen in een kamer aan de Rijksweg 66-B in het plaatsje Gronsveld, in het Maasdal, een kilometer of zes onder Maastricht. Ze woonde daar met een andere student en haar huisbaas, beiden kende ze voor die tijd niet.

Doneer en help mee!

Vindt u het ook belangrijk dat Tanja Groen eindelijk thuis komt?

Help dan mee. Doe dan mee. En doneer op de bankrekening van Stichting De Gouden Tip. De beloning wordt uitgekeerd aan de persoon die zorgt dat het lichaam van Tanja wordt gevonden – zie de voorwaarden. Heeft u altijd al iets aan de bestrijding van misdaad willen doen? Trekt u zich het leed van nabestaanden aan? Dan kunt u nu helpen. Doneer. Voor de ouders van Tanja Groen.

Heeft u een tip?

Weet u meer over de verdwijning van Tanja Groen?

  • Weet u meer over omstandigheden waaronder zij verdween?
  • Weet u wie daar mee te maken heeft? Weet u waar haar lichaam is?
  • Of heeft u andere wetenschap of kennis die dit mysterie kan ophelderen?

Help dan mee, breng Tanja Groen thuis.

De dag van de verdwijning

reconstructie

Voordat de studie echt begon was er sprake van een introductieweek en nam Tanja deel aan allerlei activiteiten. Op dinsdag 31 augustus 1993, de dag van haar verdwijning, was de blauwogige studente vanuit Gronsveld naar Maastricht gefietst voor een festiviteit van de studentenvereniging Circumflex in een pand aan de Herbenusstraat 9 in het Statenkwartier. Haar fiets had zij in de Capucijnenstraat neergezet, die kruist met de Herbenusstraat. Op het feest is niets bijzonder voorgevallen. Ze had niet of nauwelijks iets gedronken. Rond twaalf uur die nacht hebben een paar studenten Tanja – alleen – zien vertrekken bij Circumflex. Zij pakte haar fiets en reed in de duisternis in de richting van het Vrijthof. Vanaf dat moment ontbreekt elk spoor van de jonge studente. Het is onduidelijk welke route Tanja precies heeft genomen, er zijn meerdere mogelijkheden. Het staat evenmin vast dat zij rechtstreeks richting haar kamer is gefietst al gaat men daar wel vanuit.

Alarm

Het zou nog even duren eer de verdwijning echt werd ontdekt en er alarm werd geslagen. Tanja’s ouders, Corrie en Adrie Groen, wisten in Schagen niet beter dan dat alles in orde was. Tanja had op de dag van haar verdwijning nog even gebeld met haar moeder, om te zeggen dat ze niet op donderdag, maar op vrijdag naar huis zou komen vanwege de verplichtingen in die festiviteitenweek. Haar medestudenten hadden haar vermissing ook niet direct in de gaten. Niemand kende elkaar nog echt en, tja, tijdens zo’n feestweek sliep er natuurlijk ook wel eens iemand uit als het laat was geworden.

Aangifte

Ouders van Tanja in Maastricht

Ouders van Tanja en rechercheur Ben Renckens in Maastricht

Pas op vrijdag 3 september 1993 werden Tanja’s ouders door een medestudent gebeld met de vraag of Tanja soms in Schagen was, omdat hij haar al een paar dagen niet had gezien, terwijl de colleges inmiddels waren begonnen. Die avond hebben Corrie en Adrie aangifte gedaan bij de politie in Schagen en zijn de volgende dag, zaterdag, direct daarna naar Maastricht en Gronsveld vertrokken, op dat moment nog niet vermoedend dat de verdwijning van hun dochter decennia lang onopgelost zou blijven.
Een inspectie van haar kamer leverde op dat al haar kleding daar nog hing, evenals haar tanden- en haarborstel en andere spullen voor persoonlijke hygiëne. Ook het paspoort van Tanja lag op de kamer. Haar bed was onbeslapen en haar rugzak met studieboeken was nog onuitgepakt.

Tanja’s fiets

De fiets van Tanja was een ‘derdehands’ zwarte damesfiets, die minstens één keer met de hand was overgeschilderd. Ze had hem gekregen van een kennis uit Schagen. Een exacte beschrijving is er niet. Er zat een sticker op met de aanduiding ‘Cheesetown’. Het ging om een fiets zonder versnellingen met terugtraprem. In het frame was de postcode 1814 CG gegraveerd, die slaat op een adres in Alkmaar.

Ondanks dat het tv-programma van Peter R. de Vries drie jaar na de verdwijning een beloning uitloofde van 5000 gulden voor de vondst van het rijwiel, is deze nooit meer ergens opgedoken. Op de opsporingsposter stond overigens wel abusievelijk de postcode 1815 CG vermeld, in plaats van 1814 CG. De kans dat de fiets nu nog ergens staat of ligt is te verwaarlozen. De recherche houdt er rekening mee dat Tanja met fiets en al door een dader is meegenomen. Als Tanja onderweg abrupt was overvallen door een belager, die bijvoorbeeld uit was op een zedendelict, was de kans groter dat de fiets ergens opvallend was blijven liggen en uiteindelijk was gevonden. Onmogelijk is dit scenario overigens zeker niet.

Niets teruggevonden

Tanja Groen had een bankrekening, maar van haar rekening is nooit meer geld opgenomen. Ook haar bankpas, OV-jaarkaart, tas, kleding en sleutels en tas zijn nooit teruggevonden. Tanja had kort voor zij naar Maastricht vertrok ‘verkering’ gekregen met een plaatsgenoot in Schagen, maar dit was nog geen duurzame relatie.

In de twee weken voor de verdwijning hebben – voor zo ver men weet – geen verdachte of opvallende incidenten plaatsgevonden. Aangezien Tanja nog maar heel kort in Maastricht/Gronsveld verbleef bestaat het vermoeden dat de verdwijning een op zich zelf staande gebeurtenis is. In het weekend dat Tanja tussendoor thuis was zij goed gemutst en uit niets bleek dat haar iets hinderde of dwarszat. Ze was blij met haar studie en vond het een spannend avontuur om als 18-jarige op eigen benen te staan in een ‘nieuwe’ wereld.

Zoektocht

Ook een politiezoektocht, waarbij gebruik werd gemaakt van speurhonden en een helikopter, leverde niets op. In de jaren daarna is de verdwijning van Tanja Groen veel in het nieuws geweest, er zijn honderden tips onderzocht, ontelbare personen gehoord, geobserveerd en uitgesloten, er is gegraven en gedregd, er zijn oproepen gedaan, artikelen en boeken verschenen, televisiereportages gemaakt en in wanhoop zelfs naar paragnosten geluisterd, maar niets heeft een spoor of teken van Tanja opgeleverd. Er is helemaal niets gevonden. Tot nu.

Kijk hier naar fragmenten uit Peter R. de Vries, misdaadverslaggever – 1996

In de video’s:

  1. De feiten, reconstructie van de route die Tanja gereden zou hebben en mogelijke scenario’s.
  2. De dader? Wie was Wim Smulders. Wat maakt hem verdacht.
  3. De ouders van Tanja in de studio, hun voortdurende onzekerheid. Toen al.
  4. De getuige die zich na de uitzending bij Peter R. de Vries meldde.

Grafdelver Wim Smulders

Hoewel Wim Smulders inmiddels is overleden staat zijn naam nog steeds hoog op de lijst van mogelijke verdachten.

Het Geopende Graf

Eind januari 2020 liet het Openbaar Ministerie op de begraafplaats nabij Maastricht een oud graf openen.

De Media

Veel (regionale) media hebben sinds 1993 regelmatig bericht over de ontwikkelingen rond de vermissing van Tanja.

{

Er moet een keer duidelijkheid komen, misschien lukt het niet eens om de dader te pakken, als maar duidelijk is wat er met Tanja gebeurd is, dat verdienen haar ouders en familie.

Peter van Heugten – Oud-rechercheur zaak Tanja

Pin It on Pinterest

Share This