France    Germany

De Dader

Een beruchte moordenaar, een notoire zedendelinquent, of een ‘lone wolf’?

Was het Wim Smulders?

Wie is er verantwoordelijk voor de verdwijning van Tanja Groen? Wie was er de nacht van 31 augustus op 1 september 1993 in Maastricht? Gaat het om een notoire zedendelinquent, een beruchte moordenaar, of is het een ‘lone wolf’ die onder de radar blijft?

In de loop der jaren zijn aantal illustere namen in verband gebracht met de verdwijning van Tanja Groen. Denk aan Marc Dutroux, de Belgische seriemoordenaar die ook in het Limburgse grensgebied opereerde. Ook de Franse zedendelinquent en seriemoordenaar, de inmiddels tot levenslang is veroordeelde Michel Fourniret, kwam in beeld. Hardnekkiger wordt al jarenlang de mogelijke betrokkenheid van Wim Smulders uit het Brabantse Geldrop genoemd.

Doneer en help mee!

Vindt u het ook belangrijk dat Tanja Groen eindelijk thuis komt?

Help dan mee. Doe dan mee. En doneer op de bankrekening van Stichting De Gouden Tip. De beloning wordt uitgekeerd aan de persoon die zorgt dat het lichaam van Tanja wordt gevonden – zie de voorwaarden. Heeft u altijd al iets aan de bestrijding van misdaad willen doen? Trekt u zich het leed van nabestaanden aan? Dan kunt u nu helpen. Doneer. Voor de ouders van Tanja Groen.

Heeft u een tip?

Weet u meer over de verdwijning van Tanja Groen?

  • Weet u meer over omstandigheden waaronder zij verdween?
  • Weet u wie daar mee te maken heeft? Weet u waar haar lichaam is?
  • Of heeft u andere wetenschap of kennis die dit mysterie kan ophelderen?

Help dan mee, breng Tanja Groen thuis.

Dutroux, Fourniret of Smulders

Zowel Dutroux als Fourniret maakte gebruik van een bestelbusje tijdens hun misdaden, waarbij slachtoffer en fiets werden meegenomen, maar er is nooit enig concreet bewijs tegen hen gevonden. Hardnekkiger wordt al jarenlang de mogelijke betrokkenheid van de Nederlandse grafdelver Wim Smulders uit het Brabantse Geldrop genoemd. De man is veroordeeld voor de moord op een vrouw en zijn naam is in verband gebracht met meerdere verdwijningen, maar hij is inmiddels overleden. Had hij iets met de verdwijning van Tanja Groen te maken? Heeft hij het geheim mee in zijn graf genomen? Wie was Wim Smulders?

De moord op Rienja

Wim Smulders was 55 jaar oud toen Tanja verdween. Een gedrongen, kalende man van tussen de 170-180 meter. Hij werkte toen in de snackfabriek Mora, maar was ook grafdelver op de Joodse begraafplaats in Eindhoven. In december 1993, dus enkele maanden na de vermissing van Tanja, werd Smulders gearresteerd voor de moord op de 35-jarige Rienja Swepersadsingh uit Eindhoven. Ook deze vrouw was aanvankelijk vermist, waardoor er geen sluitend bewijs was tegen de inwoner van Geldrop, ondanks dat er bloedsporen van haar in zijn auto waren aangetroffen. Smulders was een collega van de aantrekkelijke Rienja in de snackfabriek, hij had een keer geholpen met een verhuizing en hij werd door getuigen op de avond van haar verdwijning als laatste met haar gezien. Hij zou af en toe een erotisch rendez-vous met Rienja hebben gehad.

“Geile Willem”

Getuigen en deskundigen beschrijven Wim Smulders als ‘zwakbegaafd en oversekst’. Hij werd om die reden ook wel ‘Geile Willem’ genoemd. Toen het lichaam van Rienja eind 1993 onverwachts door jagers in de bossen tussen Steensel en Veldhoven alsnog werd gevonden, werd Smulders alsnog gearresteerd en veroordeeld tot zes jaar cel en TBS. Het Pieter Baan Centrum concludeert dat Smulders – getrouwd en vader van drie kinderen – een dwangmatig persoon is die vrouwen wil domineren en vernederen.

Nog twee verdwijningen

Door het rechercheteam dat de zaak van Rienja onderzocht werden de speurders in de zaak van Tanja op Wim Smulders geattendeerd. De grafdelver kwam regelmatig in het Limburgse Valkenburg en vast staat dat hij in een bepaalde periode ook een aantal keren in Maastricht is geweest en daar aardig de weg wist. Maar er was meer. De naam van Smulders was ook opgedoken in nog twee andere verdwijningszaken van jonge vrouwen, die tot op de dag van vandaag niet opgehelderd zijn. Smulders zelf kan er niet meer over worden gehoord, hij is dood. In 2014 overleden in de TBS-kliniek. Maar de moord op Rienja en zijn veronderstelde betrokkenheid bij de andere verdwijningszaken maakt hem een serieuze verdenkingskandidaat in het dossier van Tanja Groen.

Het gaat om de volgende zaken:

 ANNY HEYLIGERS – 1966

Anny HeyligersToen de echtgenote van de 23-jarige Anny Heyligers in november 1966 in hun flat aan de Boutenslaan in Eindhoven thuiskwam, stond er een pan eten op het fornuis, hun 14 maanden oude zoontje lag in zijn bedje, maar Anny was nergens te bekennen. Haar jas en portemonnee lagen thuis, maar zij was weg en bleef weg. Ze zou haar zoontje nooit zo maar alleen laten, bezwoer iedereen die haar kende. De politie focusde aanvankelijk even op de echtgenoot, maar die was onschuldig. Uit het onderzoek bleek dat Anny die middag bezoek had gekregen van een loodgieter. Precies: Wim Smulders uit Geldrop. Het kwam toen echter niet tot een serieuze verdenking. Er is nooit meer een spoor van Anny gevonden.

 HENNY MAAS – 1975

henny maasHenny Maas was een 15-jarig meisje uit Geldrop, de woonplaats van Wim Smulders. Ze had het thuis niet makkelijk en liep op 18 februari 1975 van huis weg. Ze wilde overnachten in een leegstaand gebouw van de Katholieke Arbeiders Jeugd (KAJ), op steenworp afstand van de woning van Smulders. Het staat vast dat zij de Brabander persoonlijk kende. En, sterker nog, een paar schoolvrienden van Henny vonden de volgende dag een briefje van haar waarin ze schreef dat zij naar Wim Smulders zou gaan… De vrienden hebben nog bij Smulders aangebeld, maar die beweerde dat hij Henny niet had gezien. Sindsdien heeft niemand haar meer gezien.

In die tijd gold bij de politie nog een beetje het adagium ‘geen moord zonder lijk’, waardoor Smulders de dans ontsprong. Nadat hij echter wel gekoppeld en veroordeeld was voor de zaak van Rienja, waren het dus drie verdwijningszaken waarbij hij op een of andere manier betrokken was. En daar bleef het niet bij.

De verklaring van Pieter K.

Want in 1995 werd via het televisieprogramma ‘Peter R. de Vries, misdaadverslaggever’ bekend dat een veroordeelde oplichter, ene Pieter K., belastende verklaringen had afgelegd tegen Smulders en hem in verband bracht met maar liefst elf moorden op jonge vrouwen, waaronder die op Tanja Groen. De meeste van die vrouwen zou de voormalig grafdelver in een tijdsbestek van 30 jaar hebben begraven op de Strabrechtse heide, ten zuidoosten van Eindhoven. Smulders woonde daar op twee kilometer vandaan en kende elk paadje.. De informant, Pieter K., was in het huis van bewaring in Grave in contact met Smulders gekomen en de twee hadden naar zijn zeggen een ‘klik’ gehad omdat Pieter K. als geboren Eindhovenaar het dialect van Smulders sprak. Er ontstond een vertrouwensband tussen de twee, waarbij Smulders de moorden op Tanja Groen en tien andere vrouwen opbiechtte, aldus K., die daarover bij de rechter-commissaris een gedetailleerde verklaring aflegde.

Ongebluste kalk

Smulders had in dat verhaal de vrouwen vermoord en vervolgens met behulp van een ‘spieker’ (een scherpe spade) op het uitgestrekte gebied van de Strabrechtseheide begraven, nadat hij de stoffelijke overschotten eerst met ongebluste kalk had overgoten, om ontdekking te bemoeilijken. De misdrijven hadden allemaal een seksuele achtergrond. Volgens Pieter K. had Wim Smulders Tanja de nacht van haar verdwijning in de omgeving van Gronsveld aangesproken en haar met fiets en al in zijn auto meegenomen. Als het verhaal van Pieter K. waar was, zou Wim Smulders op slag een van de grootste – zo niet de grootste – seriemoordenaar van Nederland zijn en zou het lichaam van Tanja dus op de Strabrechtse Heide moeten worden gezocht.

Twijfel

Het relaas van Pieter K. was gedetailleerd en bevatte ogenschijnlijk feiten die hij niet uit de media kon hebben. Politie en justitie beschouwden het als geloofwaardig en maakten er in de zaak van Rienja Swepersadsingh ook dankbaar gebruik van, want ook in die zaak was Smulders loslippig geweest, stelde Pieter K. In de loop der tijd rees er echter ook wel twijfel over de waarde van de verklaring van K. Was hij immers niet een handige beroepsoplichter, die zich snel informatie eigen kon maken en dat goed kon uitspelen? Had hij geen garen gesponnen bij zijn verklaring en de veroordeling van de Geldropse grafdelver en daarom misschien dingen verzonnen? Een aantal verklaringen was ook niet consistent, maar bevatte zelfs tegenstrijdige informatie.

Moord op Andrea Luten

En toen de jaren verstreken werden er nog meer dingen duidelijk, waardoor enige reserve op zijn plaats is. Want volgens K. had Wim Smulders bijvoorbeeld ook de moord op Andrea Luten in het Drentse Ruinen in mei 1993 bekend, maar inmiddels weten we dat dit niet mogelijk is. De moord is gepleegd door Henk F. Uit Hoogeveen, die hiervoor is veroordeeld en wiens DNA matchte met de gevonden schaamhaar bij Andrea. Heeft Pieter K. hiermee zijn hand overspeeld?

In 2021 zijn de verklaringen van Pieter K. uit 1994 en 1995 opnieuw in de publiciteit gekomen en gepresenteerd als ‘nieuws’, wat de oude verklaring natuurlijk niet was.

Hoofdverdachte?

Hoe dan ook, de naam van Wim Smulders staat wel nog steeds op de radar van het politieteam dat de zaak van Tanja Groen onderzoekt. Hij is een van de mogelijke verdachten. De kernvraag is of Wim Smulders op de avond en nacht van 31 augustus 1993 in Maastricht is geweest. Er zijn verklaringen van mensen die stellen dat Smulders destijds op een camping stond in de buurt van Maastricht, waarschijnlijk Valkenburg.

Als dat werkelijk zo is, is hij op basis van zijn verleden en zijn betrokkenheid bij minstens twee andere verdwijningszaken zonder meer een belangrijke verdachte. Al kan hij nooit meer veroordeeld worden voor deze misdrijven. Maar… op dit moment staat niet vast dat Smulders die nacht werkelijk in Maastricht of de omgeving daarvan was. En dus blijft dat vooralsnog niet meer dan een scenario. Een onheilspellend scenario, dat wel.

(Tips over de verdwijningen van Anny Heyligers en Henny Maas zijn ook zeer welkom!)

Opnieuw zoektocht naar Tanja

Half juni 2021 is door de politie in samenwerking met NFI op de Strabrechtse heide gezocht en gegraven naar sporen van Tanja. Basis voor dit onderzoek vormde de getuigenverklaring van Pieter K. over Willem Smulders.

Deze verklaring is opnieuw tegen het licht gehouden en K. is recent ook nogmaals gehoord, waarbij de kern van zijn getuigenis destijds door hem werd bevestigd. En op sommige punten nog iets aangevuld of verbeterd.
Op basis daarvan werd met een graafmachine de grond bij een vennetje op de Strabrechtse heide laagje voor laagje afgegraven, in aanwezigheid van gelogen en forensisch antropologen. De zoekactie nam twee dagen in beslag en trok wederom veel publiciteit, maar er werd niets gevonden.

Politie en Openbaar ministerie alsmede familiewoordvoerder Peter R. de Vries waren bij het begin van de actie al behoorlijk gereserveerd over de kans om iets te vinden.
Er werd benadrukt dat het verhaal over Willem S. ‘een van de scenario’s, een mogelijkheid, een optie’ was en dat er op het verhaal van Pieter K. ook het een en ander valt af te dingen.

Het netto resultaat van de zoekactie was nu dat de mogelijkheid dat Tanja bij het vennetje begraven lag kon afstrepen. ‘Rechercheren is elimineren’, aldus De Vries. Het sluit echter niet uit dat Willem Smulders op een of andere manier bij de verdwijning is betrokken.

Kijk hier naar fragmenten uit Peter R. de Vries, misdaadverslaggever – 1996

In de video’s:

  1. De feiten, reconstructie van de route die Tanja gereden zou hebben en mogelijke scenario’s.
  2. De dader? Wie was Wim Smulders. Wat maakt hem verdacht.
  3. De ouders van Tanja in de studio, hun voortdurende onzekerheid. Toen al.
  4. De getuige die zich na de uitzending bij Peter R. de Vries meldde.

De Feiten

In de jaren na haar verdwijning is Tanja Groen veel in het nieuws geweest, maar niets heeft een spoor van haar opgeleverd.

Het Geopende Graf

Eind januari 2020 liet het Openbaar Ministerie op de begraafplaats nabij Maastricht een oud graf openen.

De media

Veel (regionale) media hebben sinds 1993 regelmatig bericht over de ontwikkelingen rond de vermissing van Tanja.

{

De naam Wim Smulders staat wel nog steeds op de radar van het politieteam dat de zaak van Tanja Groen onderzoekt.

Pin It on Pinterest

Share This